Wat is podotherapie

Podotherapie is een paramedisch beroep, welke geregeld is in de wet BIG, artikel 34, samen met 9 andere paramedische beroepen. Door deze wet is podotherapie een beschermde titel. Voordat men zichzelf podotherapeut kan noemen, gaat hier een 4 jarige erkende HBO-opleiding aan vooraf.

Een podotherapeut houdt zich bezig met het onderzoeken, behandelen en voorkomen van klachtenaan voeten welke zijn ontstaan door:

– een afwijkend functioneren van de voet(en), bijv. door een
– een afwijkende voetstand, bijvoorbeeld platvoet/holvoet / scheefstand van een gewricht;
– een afwijkend looppatroon, bijvoorbeeld doorzakken tijdens het lopen.

Wanneer er klachten in de voet(en) optreden, kunnen er mogelijk hierdoor ook andere lichamelijke klachten of afwijkingen ontstaan hoger in het lichaam gelegen, bij de enkels, onderbenen, knieën, bovenbenen, heupen en rug. Een podotherapeut zal door middel van een uitgebreid vragengesprek, een onderzoek, een loopanalyse en een voetafdruk een zo goed mogelijk behandelplan opstellen en uitvoeren.

In Nederland is een groot deel van de podotherapeuten aangesloten bij de NVvP, de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten. Om hier bij te behoren, dien je ingeschreven te staan bij het Kwaliteitsregister Paramedici. Elke 5 jaar dient men zich opnieuw te laten herregisteren. Dit kan alleen wanneer er is voldaan aan de opgestelde kwaliteitseisen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bijscholing, het volgen van trainingen en congressen.