Haglund exostose 

Haglund exostose foto

Wat is een haglund exostose?

Een haglund exostose is een botaangroeisel (exostose) aan de achterzijde (posterieure zijde) van de hiel (calcaneus).

Oorzaak

Een haglund exostose bestaat veelal uit 3 dingen: exostosevorming van het buitenste – bovenste deel van het hielbot, bursitis van de diepe bursa en een tendinose (peesontsteking) van de achillespees. De bursitis ontstaat meestal ten gevolge van lichamelijke overbelasting, door aanhoudende wrijving, stoten of druk, maar kan ook soms samenhangen met een reumatische ziekte. Een tendinitis of tendinose ontstaat meestal door overmatige prikkelingen van de pees of de spier; bijvoorbeeld bij herhaalde of toenemende activiteit.

Klachten

Meestal wordt er pijn ervaren aan de achterzijde of rondom de achterzijde van de hiel tijdens het dragen van schoeisel. De pijn ontstaat meestal langzaam rond de achillespees en wordt na mate de tijd verstrijkt steeds heviger. Eerst is de pijn alleen voelbaar tijdens belasting, later ook in rust.

Kenmerken zijn ochtend stijfheid en startproblemen. Deze kunnen in de hiel ontstaan en de bij achillespees. Meestal leidt het dragen van schoeisel tot meer klachten omdat er druk op de hiel ontstaat door de schoen.

Podotherapeut

De podotherapeut zal eerst onderzoeken waar de pijn zit en of er zwelling aanwezig is. Pijn en zwelling wordt meestal ervaren op de achterzijde van de hiel bij het bovenste deel van het hielbot en de achillespees. Ook is er meestal zwelling zichtbaar 1,5 tot 2 cm boven de hiel.

In het geval van een biomechanische afwijking in de voet (bijv. scheefstand van de enkel) worden er corrigerende podotherapeutische zolen individueel aangemeten en vervaardigd. Deze hebben als doel om de scheefstand te corrigeren. Deze zolen zijn inpasbaar in confectie-, werk – en sportschoeisel en worden afgeleverd met instructies en onderhoudsvoorschriften. Meestal kan de standaard zool uit de schoen zodat de steunzool ervoor in de plaats kan.

Er wordt een (sport)schoenadvies gegeven met speciale aandacht voor zoolmateriaal, ballijn, hakhoogte, stabiliteit bovenwerk, zachtheid en hoogte van het contrefort etcetera. Daarnaast kan er voor gekozen worden om de hielsluiting van de schoen uit de buigen. Dat kan meestal bij een schoenmaker gebeuren.

Er kan ook gekozen worden voor een kortdurende ondersteunende therapie als vilttherapie voor verdere drukontlasting.

Resultaat

Het te verwachten resultaat is redelijk tot goed. Bij onvoldoende resultaat wordt er terugverwezen naar de huisarts. In sommige gevallen is het ingrijpen van een chirurg geïndiceerd.