Hallux abducto valgus (Scheefstand grote teen)

 

Wat is Hallux abducto valgus?

Hallux abducto valgus staat voor een scheefstand van de grote teen. Deze staat getordeerd richting de tenen ernaast. In sommige gevallen is de scheefstand van de grote teenstand zelfs dusdanig fors, dat deze onder of boven de 2e teen staat. Ook is er aan de binnenzijde van de voet een verdikking / bult zichtbaar.

 

Oorzaak

Bij een hallux valgus ontstaat er een verandering in de functie van het MTP-1 gewricht (grote teen gewricht). Door overmatige druk en wrijving in het gewricht, door bijvoorbeeld en lichte beperking in het gewricht, ontstaat er erosie en verdwijnt er steeds meer kraakbeen. Hier worden osteofyten (botuitsteeksels) gevormd, waardoor de gewrichtsruimte nauwer wordt. Het gevolg hiervan is een toename van bewegingsbeperking van het MTP-1 gewricht. Daarnaast zal de osteofytvorming leiden tot het geleidelijk ontstaan van een bunion (*) ter hoogte van het MTP-1 gewricht en scheefstand van de hallux. Deze scheefstand kan in een later stadium leiden tot een afwijkende functie van de m. flexor hallucis longus (grote teen pees), wat de scheefstand versterkt.

(*) Een bunion is een pijnlijke rode en ontstoken zwelling aan de zijkant van de grote teen

 

KlachtenHallux valgus 1

Hoe meer belasting er op de voeten komt, des te meer belasting er ontstaat in het MTP-1 gewricht en hallux. Klachten worden veelal ervaren rond de hallux (grote teen) en MTP-1 gewricht (grote teen gewricht). Meestal zijn deze klachten schoenafhankelijk. Wanneer de belasting op de voeten opeens drastisch verandert, zullen klachten meestal toenemen. Eerst wordt de pijn alleen ervaren tijdens de belasting, in een later stadium ook in rust.

 

Podotherapeut

In het geval van een biomechanische afwijking in de voet (bijv. scheefstand van de enkel) worden er corrigerende podotherapeutische zolen individueel aangemeten en vervaardigd. Deze hebben als doel om de scheefstand te corrigeren en de overdruk op de aangedane plek te reduceren. Ook zorgen de zolen ervoor dat er een gelijkmatige verdeling van druk op de gehele voorvoet ontstaat, zodat het MTP-1 gewricht wat ontlast wordt. Deze zolen zijn inpasbaar in confectie-, werk – en sportschoeisel en worden afgeleverd met instructies en onderhoudsvoorschriften. Meestal kan de standaard zool uit de schoen zodat de steunzool ervoor in de plaats kan.

Er wordt een (sport)schoenadvies gegeven met speciale aandacht voor zoolmateriaal, ballijn, hakhoogte, stabiliteit bovenwerk, zachtheid en hoogte van het contrefort etcetera. Daarbij is het belangrijk dat er Siliconen orthesevoldoende ruimte in de schoen is ter hoogte van de voorvoet. Ook dienen er geen naden en stiksels aanwezig te zijn.

Mochten er wrijvingsklachten zijn tussen de hallux (grote teen) en digitus 2 (2e teen), dan kan er een siliconen orthese vervaardigd worden die dit zal verminderen.

Afbeelding hiernaast geeft een siliconenorthese weer:

 

Prognose

Het resultaat is mede afhankelijk van de grootte van de afwijking en het moment waarop behandeld gaat worden. De behandeling wordt meestal gericht op het behouden van de huidige scheefstand of alleen voor pijnbestrijding door middel van podotherapeutische steunzolen. Het is daarbij erg belangrijk dat er degelijk schoenadvies gegeven wordt, en dat deze wordt opgevolgd. Te krap schoeisel geeft in bijna alle gevallen drukpijn.