Mortonse neuralgie Mortons neuroom

 

Wat is een mortonse neuralgie?
Een mortonse neuralgie is een veel geziene klacht binnen de podotherapie. Een mortonse neuralgie is een beknelde zenuw die meestal tijdens belasting klachten geeft. In meer ernstige gevallen geeft het ook klachten in rust na belasting.

Oorzaak
Op de bovenzijde van de voet loop een grote zenuw, namelijk de nn. plantaris lateralis en medialis genoemd. Deze heeft vertakking vanaf de bovenzijde van de voet richting de tenen. Hierbij loopt de zenuw tussen de verschillende teengewrichtjes door. Som ontstaat er een verdikking van de takjes van de zenuw die tussen de teengewrichten doorlopen. Meestal is dit het geval tussen de gewrichten van de 2e en 3e teen, of tussen gewrichten van de 3e en 4e teen. Tijdens belasting op de voet, ontstaat er compressie en drukpijn op deze zenuw.

Klachten
Door de compressie op de geïrriteerde zenuw tijdens belasting, ontstaat er een brandende en stekende pijn. Meestal gaat dit ook gepaard met tintelingen, stroomschokjes of een doof gevoel richting de tenen. Klachten zijn meestal ter hoogte van de kopjes van de 3e en 4e middenvoetsbeentjes. Loodrechte druk tussen de kopjes geeft pijnklachten, evenals het samendrukken van de voorvoet.Mortons neuroom 2

Podotherapeut
In het geval van een biomechanische afwijking in de voet (bijv. scheefstand van de enkel) worden er corrigerende podotherapeutische zolen individueel aangemeten en vervaardigd. Deze hebben als doel om de scheefstand van de hiel / middenvoet tegen te gaan. Daarnaast zal er in de voorvoet een element geplaatst worden die ervoor zorgt dat er een stuk meer ruimte ontstaat tussen de teen gewrichten zodat de zenuw minder snel bedrukt en geïrriteerd raakt tijdens belasting.
Mocht dit niet voldoende resultaat opleveren, kan soms een injectie met een ontstekingsremmer (corticosteroïd) en pijnstiller de prikkeling in het zenuwtje verminderen. Dit kan bij de huisarts of in het ziekenhuis gedaan worden.
Daarnaast is de schoenkeuze belangrijk, meestal geldt: hoe smaller de schoen des te meer compressie op de beklemde zenuw – hoe breder de schoen, des te meer ruimte de beknelde zenuw heeft. Daarbij lettende op zoolmateriaal, ballijn, hakhoogte, stabiliteit van het bovenwerk en een stevig contrefort. Daarbij is het belangrijk dat de schoen ter hoogte van de voorzijde breed genoeg is.

Resultaat
Mortonse neuralgie is een gecompliceerde klacht, waarbij vaak een lange periode nodig is om te herstellen. Bij 62% van de patiënten zal de pijn verminderen, echter kan dit soms lang duren. Dit is afhankelijk van de mate van beschadiging van het weefsel.