Doorgezakte voorvoet – pes transversusDoorgezakte voorvoet

 

Wat is een doorgezakte voorvoet – pes transversus?

Pes transversus, ook wel een doorgezakte voorvoet genoemd, komt vaak voor en wordt veelal gebruikt als oorzaak van vele voorvoetklachten. Het komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook komt het vaker voor bij mensen boven de 50 jaar oud in vergelijking tot mensen met een lagere leeftijd.

 

Oorzaak

Een echt doorgezakte voorvoet komt bijna nooit voor, dit is veelal alleen een aangeboren afwijking. Meestal hebben mensen geen echte doorgezakte voorvoet, maar een zogenaamde functionele doorgezakte voet. Hierbij staat de voet en enkel naar binnen toe gekanteld en zakt de voet (het voetgewelf) tijdens het lopen (veel) naar binnen. Het naar binnen toe zakken tijdens het staan en lopen in de voet heet overpronatie. Het lijkt alsof men tijdens het lopen en staan een doorgezakte voet heeft, maar dit is dus niet het geval. Wanneer de enkel gecorrigeerd en rechtgezet wordt en de tenen naar boven bewogen worden, dan is het voetgewelf weer zichtbaar. Aangeboren doorgezakte voeten geven dan ook geen zichtbaar voetgewelf.

 

Klachten

Vaak wordt er pijn ervaren onder de bal van de voet. Deze pijn wordt veroorzaakt voor overmatige druk en wrijving, waardoor ook eeltvorming kan ontstaan. Ook kan er een scherpe pijn opgewerkt worden ter hoogte van de teengewrichten, de teengewrichtskapsel en tussen de teenkootjes. De pijn is het meest voelbaar tijdens de propulsiefase (afwikkeling). Soms gaan tenen ook in een klauwstand staan.

 

Podotherapeut

In het geval van een biomechanische afwijking in de voet (bijv. scheefstand van de enkel) worden er corrigerende podotherapeutische zolen individueel aangemeten en vervaardigd. Deze hebben als functie de standsafwijking in de voet te corrigeren en de overdruk op de aangedane plek te reduceren. Deze zolen zijn inpasbaar in confectie-, werk – en sportschoeisel en worden afgeleverd met instructies en onderhoudsvoorschriften. Meestal kan de standaard zool uit de schoen zodat de steunzool ervoor in de plaats kan. Er wordt een (sport)schoenadvies gegeven met speciale aandacht voor zoolmateriaal, ballijn, hakhoogte, stabiliteit bovenwerk, zachtheid en hoogte van het contrefort etcetera.

Ook is er nog de mogelijkheid om, naast corrigerende podotherapeutische zolen, een klauw- en hamerstand van de tenen te verminderen door het vervaardigen van een orthese. Ook kan er een ondersteunende taping toegepast worden voor tijdelijke directe verlichting.

 

Resultaat

Meestal is het te verwachten resultaat goed tot klachtenvrij in een tijdsbestek tussen de 6 en 8 weken. 80% van de patiënten is in een tijdsbestek van uiterlijk 6 weken weer klachtenvrij, waarvan 37% na 8 weken volledig klachtenvrij is.