Wat is het verschil tussen een podotherapeut en podoloog:

Podotherapie en podologie worden als beroep vaak door elkaar gebruikt. Hoewel beide groepen zich bezighouden met voet en beenklachten is er wel degelijk een groot verschil tussen deze beroepsgroepen.

Podotherapeut

Podotherapie is een wettelijk erkend en beschermd beroep volgens de Wet BIG, artikel 34. Een podotherapeut heeft een 4 jarige HBO-opleiding Podotherapie (“Bachelor-Degree”) volledig met een voldoende of hoger afgerond. Een podotherapeut valt onder het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en is een wettelijk erkend, paramedisch beroep.

Podoloog

De titel podoloog’ is onbeschermd en mag door een ieder gevoerd worden. Een podoloog maar ook een podo-posturaaltherapeut of podokinesioloog zijn geen wettelijk beschermde beroepen. Het opleidingsniveau varieert van een gedegen opleiding tot een korte cursus. Echter, door het gebrek aan regelgeving kan het voorkomen dat iemand zonder veel kennis van zaken zich podoloog noemt. Podologen vormen, in tegenstelling tot podotherapeuten, een commercieel beroep en vallen onder het Ministerie van Economische zaken.

verschil1

verschil2