De Podotherapeut en klachten

De podotherapeut houdt zich bezig met het onderzoeken, behandelen en voorkomen van klachten aan voeten, onderbenen, knieën, bovenbenen, heupen en rug.

Hieronder een opsomming van veel voorkomende klachten.

De podotherapeut en voetproblemen en standsafwijkingen bij kinderen
Net zoals dat kinderen groeien, groeien de voeten van kinderen ook. Hierbij is het van belang om in te grijpen wanneer uw kind veelvuldig valt of klaagt over pijn in de voeten en/of benen.
De podotherapeut kan door middel van een gericht onderzoek, in de meeste gevallen achterhalen waar het probleem vandaan komt en hier een gepaste behandeling toepassen.
Zie voor meer informatie het onderdeel “kinderen” bij het kopje aandoeningen.

De podotherapeut en voetproblemen en standsafwijkingen bij volwassenen
De voeten zijn de basis van het menselijke lichaam. Wanneer deze bijvoorbeeld een standsafwijkingen hebben, kan dit leiden tot klachten hoger gelegen in het lichaam in de knieën, heupen en rug. Voeten zijn immers de “fundering” van uw lichaam.
De podotherapeut kan door middel van een gericht onderzoek, in de meeste gevallen achterhalen waar het probleem vandaan komt en hier een gepaste behandeling toepassen.

De podotherapeut en standsafwijkingen van de tenen
Wanneer er overmatige drukpunten, eeltplekken, vorming van likdoorns of het scheef groeien van tenen aanwezig zijn, kan dit ontstaan door een afwijkende teenstand.
De podotherapeut kan deze klachten behandelen door middel van een orthese. Ortheses zijn gemaakt van siliconen, die op maat op uw voet gemaakt worden. Dit hulpmiddel corrigeert en/of beschermt de tenen tegen druk en wrijving en gaat de scheefstand van tenen tegen.

De podotherapeut en standsafwijkingen van de nagels

Veel mensen krijgen last van nagels doordat deze gaan ingroeien of dreigen in te groeien. Deze klachten zorgen meestal voor veel pijn en belemmering soms de dagelijkse bezigheden. Dit kan gebeuren door het dragen van niet adequate schoenen, of door een aangeboren verkeerde vorm van uw nagel.
De podotherapeut kan deze klachten behandelen door middel van het maken van een nagelbeugel. Dit is een beugel die op maat op uw nagel gemaakt wordt. Deze zorgt ervoor dat de nagel weer langzaam in de goede vorm getrokken wordt. Dit is geheel pijnloos en na verloop van tijd zullen de klachten verholpen of voorkomen worden.

De podotherapeut en overbelastingsklachten
Overbelastingsklachten komen steeds vaker voor. Vaak worden deze klachten veroorzaakt door een herhaaldelijke dezelfde beweging uit te voeren. Dit kan voorkomen tijdens werk, sporten of het beoefenen van uw hobby.
De podotherapeut kan door middel van een gericht onderzoek, in de meeste gevallen achterhalen waar het probleem vandaan komt. Op deze manier worden klachten beperkt/voorkomen en zal uw houding/voetstand verbeterd worden. Dit kan door middel van diverse therapieën die de podotherapeut tot zijn beschikking heeft.

De podotherapeut en vermoeidheidsklachten
Vermoeidheidsklachten zijn meestal te wijten aan het overmatig belastingen van bepaalde banden of spieren. Door een scheefstand of mobiliteitsprobleem aan de voeten moeten bepaalde spiergroepen in de voeten en benen meer arbeid verrichten. Deze verhoogde arbeid kan soms leiden tot een vermoeid gevoel in voeten en benen.
De podotherapeut kan door middel van een gericht onderzoek, in de meeste gevallen achterhalen waar het probleem vandaan komt en hier een gepaste behandeling bij toepassen.

De podotherapeut en sportblessures
Blessures komen veel voor, denk bijvoorbeeld aan het omzwikken van de voet tijdens het lopen. Een sportblessure is een blessure die voort vloeit uit een lichamelijk letsel dat is ontstaan tijdens het sporten.
De podotherapeut kan door middel van een gericht onderzoek, in de meeste gevallen achterhalen waar het probleem vandaan komt en hier een gepaste behandeling bij toepassen. Daarnaast kan de podotherapeut tips en aanwijzingen geven waar sporten op moeten letten, om zo minder blessures te krijgen.

Het klachtenbeeld aan het steun- en bewegingsapparaat zoals knie-, heup- en rugklachten
podorherapeutenklachten

Door een foutieve voetstand kunnen klachten hogerop in het lichaam ontstaan. Wanneer de “fundering” (voeten) scheef staat, leidt dit ertoe dat de rest van het lichaam hoger gelegen, ook scheef gaat staan.